Türkiye’de Plastik Geri Dönüşümü

Hangi atık hangi geri dönüşüm kutusuna gitmeli?

Türkiye’de Plastik Geri Dönüşümü
Türk plastik sektörü Ekonomi Bakanlığı ndan geri dönüşüm komisyonu kurulmasını istiyor

Modern dünyada tüketim alışkanlıkları ve alışveriş eğilimleri giderek değişime uğruyor. Tüm ülkeler kullan-geri dönüştür-tekrar kullan anlayışını benimserken; tüketicilerde çevreye duyarlı ürünleri tercih ediyor. Firmalarise kullandıkları malzemeleri orijinalden farkı olmayan,dönüştürülmüş doğaya saygılı ürünlere yönlendiriyor. Böylecehem ekonomiye hem de sürdürülebilir çevreyesağlanan katkı giderek artıyor. Başarılı geri dönüşüm çalışmaları ile bu yıl Avrupa nın odak ülkesi olan Türkiye de ise yasal sınırlamalar dönüşümlü malzeme ithalatını kısıtlıyor. Almanya da gerçekleştirilen 19. Uluslararası Plastik Geri Dönüşümü Konferansı nda Türkiye ve plastik sektörünü temsil eden PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, yasal sınırlamaların geri dönüşümü ve dış ticaret açığını olumsuz etkilediğini belirterek ilgili kurumlarla ile birlikte geri dönüşümlü hammaddelerle ilgili kanunların yeniden düzenlenmesi için komisyon kurulması yönünde çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Türkiye de 2015 yılında 25,8 milyon ton atık üretildi. Üretilen miktardan yaklaşık yüzde 20lik pay alan ambalaj atıkları 5 milyon tonunu üstlendi. 2015 yılında bu atıkların 1 milyon 300 bin tonu ise yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından belgelendirilerek geri dönüşüme kazandırıldı. Tamamını geri kazanmak hedefiyle başarılı çalışmalar sürdüren Türkiye, PlasticsEurope, Almanya Atık Yönetimi Birliği (BVSE) ve TürkPlastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğinde “Geri Dönüştürülen Plastik Ekonomiye Güç Katar” sloganı ile düzenlenen 19. Uluslararası Plastik Geri Dönüşümü Konferansı’nda odak ülkesi oldu. Türkiye ve Türk plastik sektörünü temsil eden PAGEV konferans süresince geri dönüştürülmüş ürünleri ve projeleri sergiledi.

PAGEV konferansta ev sahipliğini üstlendiği Türkiye’e Plastik Geri Dönüşümü başlıklı çalıştay düzenledi. PAGEV tarafından hayata geçirilenambalaj atıkları belgelendirme yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEVise Türkiye deki yasal uygulamaları ele alırken; iki Türk geri dönüşüm firması da hem sektör hem çalışmaları ile ilgili katılımcılarla bilgiler paylaştı.Ayrıca programın sonunda geri dönüşüm konusunda oldukça ileri düzeyde olan Almanya daki geri dönüşüm tesisleriincelendi.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 1.444 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Türkiye’de Plastik Geri Dönüşümü”

  1. tuğrul demirer

    sokakta kağıt, pet, naylon toplayanlar aslında ne önemli işler yapıyorlar, belediye sigortalı olarak işe almalı emekçileri

Leave a Comment