Plastik Enjeksiyon Makinesi

Plastik Enjeksiyon Makinesi, soğutma

Plastik Enjeksiyon Makinesi
Plastik Enjeksiyon Makineleri aynı zamanda enjeksiyon presi olarak da adlandırılır. Plastik ürünlerin üretimi için kullanılan bir makinedir. Plastik enjeksiyon makineleri enjeksiyon ünitesi ve mengene/kalıp ünitesi olarak iki ana bölümden oluşur.

Plastik Enjeksiyon makineleri yatay ya da dikey konumda kalıpları sıkıştırır. Piyasadaki makinelerinin çoğu yataydır, ancak yüksek basınç gerektiren büyük ürünlerin üretiminde dikey makineler kullanılır. Bazı dikey makineler kalıbın sabitlenmesini gerektirmez. Enjeksiyon makinesinin kalıplarını sabitleme için yaygın olarak sabit vidalar veya kelepçeler kullanır, çok fazla kalıp değişimi gerektiren tesislerde kalıplar manyetik kelepçeler yardımıyla veya hidrolik yordamıyla sabitlenir.

Kalıpta ürünün bulunduğu kısım ürün gözü olarak adlandırılır. Kalıp tasarımcıları bu gözden ürünün çıkışını sıcak yolluk yada soğuk yolluk olarak seçer. Soğuk yolluk kalıp içine oyulmuş basit bir kanaldır. Bu tarz kalıplarda yolluk ürünle birlikte soğutulur ve çıkışı sağlanır. Sıcak yolluk sistemi daha komplike bir yöntemdir. Sıcak yolluk ile üretim yapıldığında ürün soğutma safhasında dahi yolluk kısmı sıcak tutulur. Ürün yolluksuz olarak çıkartılır sonra, sıcak yolluk olarak kalan plastik bir sonraki işleme enjekte edilir.

Bunu da oku :  Plastik Enjeksiyon Prosesi

Plastik Enjeksiyon Makinesi Türleri
Makineler genel olarak kullanılan ağırlıklı enerji türüne göre sınıflandırılır; hidrolik, elektrikli ve hibrit.

Hidrolik enjeksiyon makineleri 1983 yılına kadar piyasada bulunan tek seçenektir. Bu tarihde ?Nissei? firması ilk tam elektrikli makinesini tanıtmıştır. Hidrolik enjeksiyon makineleri japonya hariç makineler, yaklaşık olarak kesin olmasa da, Japonya hariç dünyanın en baskın türü vardır.

Elektrik makine teknolojisi enerji tüketimini düşürerek işletme maliyetlerini azaltır ve aynı zamanda hidroliğin yol açabileceği sorunları ortadan kaldırır. Elektrik makineler daha hızlı, daha sessiz olarak çalışır. Bu tip makineler yüksek doğruluk sunmasına karşın standart makinelere göre daha pahalıdır.

Hibrit plastik enjeksiyon makineleri hidrolik ve elektrikli sistemlerin en iyi özelliklerinden yararlanarak düşük maliyetler hedeflenerek üretilmiştir. Fakat gerçekte bir standart hidrolik makine ile enerji tüketimi arasında çok büyük farklar yoktur.

Plastik Enjeksiyon Makinesi Nasıl Kullanılır?
Bir plastik enjeksiyon makinesinin üç adet çalışma şekli bulunmaktadır; El Modu, Yarı otomatik, Otomatik.

El modu yani manuel modu operatöre makinenin tüm fonksiyonlarını bağımsız olarak kontrol imkanı sunar. Bu mod genel olarak makine ilk açılırken, kapatırken, geçici hareketler yapma amaçlı ve bakım veya tamir gerektiğinde kullanılır. Enjeksiyon makinesi el konumunda enjeksiyon ünitesindeki eriyik plastik boşaltımı yapılabilir. Çoğu enjeksiyon makinesinde boşaltım işlemi için ek bir buton bulunur. Mengene açma ve kapatma gibi diğer fonksiyonlar el modunda makinenin kontrol panelindeki butonlarla çalıştırılabilir.

Bunu da oku :  Plastik Enjeksiyon Kalıpçılığında Bilinmesi Gereken Kurallar

Ayrıca kalıp ayarı veya ayar modu sadece makine manuel konumunda iken devreye alınabilir. Enjeksiyon makinesi kalıp ayarı fonksiyonu makinenin kalıp parametrelerini düzenlemek için kullanılır. Bu fonksiyon ile makine yavaş hızlarda ve alçak basınçta çalıştırarak, kalıbın ince ayarlarının yapılmasını sağlar. Bu şekilde kalıp ilk devreye alındığında, bakımı ve değişimi gerektiğinde oluşabilecek hasarlar engellenir.

Enjeksiyon makinesi yarı otomatik modunda sadece bir çevrim yapar ve durur. Ürünün makineden el ile alınıp kontrol edilmesi gerektiği üretim başlangıcında bu çalışma şekli tercih edilir.

Yarı otomatikte Makinenin çevrimi bittiğinde kalıp açılır ve makine durur. Bu konumda makine operatörü emniyet kafesini açmalı ve kalıpta bulunan ürünü eğer itici yoksa el ile almalıdır. Kafes tekrar kapatıldığında çoğu makine bir sonraki çevrime başlayacaktır. Bazı makinelerde bir sonraki çevrimi başlatmak için -Start Butonuna- basılmalıdır.

Enjeksiyon makinesinin çalışma şekli otomatiğe alındığında makine sürekli olarak enjeksiyon yapar. Bu çalışma şeklinde makineden ürünler iticiler yordamıyla düşürülür ve/veya enjeksiyon makinesi robotu ile çıkarılır. Bu mod en çok tercih ve tavsiye edilen çalışma şeklidir.

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]
(Visited 3.751 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment